Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z truskawkami i borówkamiETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 żółtka i posiekane, zimne masło. Zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuwamy i pieczemy na złoty kolor, ok. 20-25 min., w 180 st. C.
ETAP 2:
Owoce myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na kawałki.
Owoce umieszczamy w garnku, posypujemy cukrem, podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu, aż owoce puszczą sok + 5 minut.
ETAP 3:
Wyłączamy palnik. Do owoców dodajemy galaretkę i mieszamy, aby galaretka dobrze się rozpuściła.
ETAP 4:
Owoce w galaretce wylewamy na kruche ciasto i odstawiamy do stężenia.
ETAP 5:
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i serek mascarpone. Miksujemy. Krem wykładamy na owoce w galaretce - najlepiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego.
Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.