Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kruche ciasto z truskawkami i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Póki trwa sezon na truskawki, wykorzystuję je maksymalnie, więc nie mogło ich zabraknąć także w cieście. Przygotowałam kruchy placek z owocami w galaretce, kremem z bitej śmietany i mascarpone, posypany migdałami.

Kruche ciasto z truskawkami i borówkami

Składniki:

Kruche ciasto z truskawkami i borówkami

Na kruche ciasto:

Owoce w galaretce:

  • 0,8 kg truskawek
  • 0,2 kg borówki amerykańskiej
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 2-3 łyzki cukru

Na krem:

  • 500 g śmietany 30%
  • 500 g mascarpone
  • cukier - ilość według uznania

 

  • 100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z truskawkami i borówkami

ETAP 1:

Kruche ciasto z truskawkami i borówkami
Kruche ciasto pieczemy w 180 st. C przez 20-25 min.

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 żółtka i posiekane, zimne masło. Zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto nakłuwamy i pieczemy na złoty kolor, ok. 20-25 min., w 180 st. C.

ETAP 2:

Kruche ciasto z truskawkami i borówkami
Owoce myjemy, osuszamy i umieszczamy w garnku, posypujemy cukrem

Owoce myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na kawałki.

Owoce umieszczamy w garnku, posypujemy cukrem, podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu, aż owoce puszczą sok + 5 minut.

ETAP 3:

Kruche ciasto z truskawkami i borówkami
Owoce łączymy z galaretką truskawkową, mieszamy

Wyłączamy palnik. Do owoców dodajemy galaretkę i mieszamy, aby galaretka dobrze się rozpuściła.

ETAP 4:

Kruche ciasto z truskawkami i borówkami
Masę owocową wylewamy na kruche ciasto. Na wierzch wykładamy krem z bitej śmietany i mascarpone.

Owoce w galaretce wylewamy na kruche ciasto i odstawiamy do stężenia.

ETAP 5:

Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i serek mascarpone. Miksujemy. Krem wykładamy na owoce w galaretce - najlepiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego.

Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.