Sposób przygotowania:
Kruche z truskawkami i budyniem
Truskawki oszypułkować, umyć, osączyć na sicie.
Kruche ciasto: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia , przesiać do miski. Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut. Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy. Na blasze ułożyć truskawki.
Budyń: Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier, zagotować. W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Wylać gorący budyń na truskawki.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce. Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez 45 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Kruche ciasto: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia , przesiać do miski. Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut. Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy. Na blasze ułożyć truskawki.
Budyń: Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier, zagotować. W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Wylać gorący budyń na truskawki.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce. Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez 45 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.