zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2394]

Puszysty sernik z wiaderka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na ten sernik dostałam od bratowej. Jest to sernik na serze z wiaderka. Miałam ogromne obawy bo ser był dość rzadki, ale wyszedł mega delikatny i puszysty. Sernik dość mocno wyrasta więc użyjcie wysokiej blaszki

Puszysty sernik z wiaderka

Składniki:

Puszysty sernik z wiaderka

 

  • Ciasto :
  • 3/4 szk mąki pszennej typ 500
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru

 

  • Masa serowa :
  • 1 kg serka waniliowego z wanilią ( w wiaderku )
  • 6 żółtek
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3/4 szk oleju
  • 1 i 1/2 szk mleka

 

  • Piana :
  • 9 białek
  • 1 szk cukru

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik z wiaderka
Na dnie tortownicy o wymiarach 34 x 24 cm położyć papier do pieczenia ( u mnie forma z obręczą ).

W misce zmiksować składniki na ciasto i rozsmarować je na dnie blaszki.

Potem składniki masy serowej połączyć mikserem.

Białka ubić i dodając porcjami cukier ubić pianę na sztywno.

Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Gotową masę wyłożyć do blaszki i wstawić do piekarnika blachę na 55 - 60 minut.

Upieczony sernik zostawić do wystudzenia w piekarniku ale uchylonym .

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

UWAGA !!!

Sernik podczas pieczenia mocno wyrasta i blaszka powinna być dość wysoka.