gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Kruchy ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo dobre ciasto, które można jeść i jeść i jeść. Dobrze, że śliwki w ogrodzie w tym roku dobrze obrodziły.

Kruchy ze śliwkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruchy ze śliwkami

CIASTO

DODATKOWO

Sposób przygotowania:

Kruchy ze śliwkami
Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać na stolnicę. Do obu mąk dodać cukier, margarynę i cukier wanilinowy, delikatnie zagniatać ciasto. Pod koniec wbić jajka i zagnieść dosyć wolne ciasto.

Podzielić na pół. Jedną połowę ciasta wyłożyć na blachę,posypać odrobiną bułki tartej wyłożyć śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w 180 st około 40 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 
Kruchy ze śliwkami
Na sam początek na stolnicy przygotowujemy składniki
Kruchy ze śliwkami
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Kruchy ze śliwkami
Na ciasto na brytfannie wykładamy połówki śliwek pozbawione pestek
Kruchy ze śliwkami
Przykrywamy drugą częścią ciasta, pieczemy.
Kruchy ze śliwkami
Kruchy ze śliwkami- wyszło bardzo dobre.