Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krucho drożdżowe ciasto z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do ciasta można dodać otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy.

Krucho drożdżowe ciasto z makiem.

Składniki:

Krucho drożdżowe ciasto z makiem.

 

Sposób przygotowania:

Krucho drożdżowe ciasto z makiem.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, masło i posiekać nożem. Drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym i wymieszać ze śmietaną. Wlać do mąki dodać jajka, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować w kształt prostokąta, wyłożyć masę makową, wyrównać nożem i zwinąć w rulon. Przełożyć do przygotowanej formy, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 45 minut.Po ostudzeniu polukrować.

Tagi:

jajko jajka