gąska

gąska

Kucharz
[Przepisów: 9]

Kruchy placek z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ciasto pieczemy w okrągłej,karbowanej blaszce,bardzo łatwe i bardzo smaczne.

Kruchy placek z dżemem

Składniki:

Kruchy placek z dżemem

 

  • masła(może być roślinne),3 żółtka,1 niepełna szklanka cukru pudru,1 białko do smarowania
  • Do dekoracji:po 3 łyżki różnych dżemów,ew.smażona skórka pomarańczowa.

Sposób przygotowania:

Kruchy placek z dżemem
Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto(nie wyrabiać).Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.Następnie 2/3 ciasta rozwałkować na 1 cm grubości i wyłożyć nim blachę.Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć je tak aby tworzyły kratkę,jeden dłuższy ułożyć na brzegu placka.Spód placka nakłuć widelcem,wałeczki posmarować białkiem.Piec w średnio gorącym piekarniku na jasno złoty kolor.Przełożyć i ostudzić.Kratki wypełnić dżemem i skórką pomarańczową.Można ułożyć wałeczki jak gwiazdę.Posypać cukrem pudrem z wanilią.smacznego!

Tagi:

ciasto placek