superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Kruchy placek z masą kajmakową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto, które zawsze się udaje :)

Kruchy placek z masą kajmakową

Składniki:

Kruchy placek z masą kajmakową

 

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka letniej wody
  • 150 g mąki krupczatki
  • 70 g cukru
  • 70 g masła

Sposób przygotowania:

Kruchy placek z masą kajmakową
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier. W środek wbijamy jajko i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrabiamy ręcznie i dodajemy wodę. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Formę nacieramy masłem i posypujemy mąką. Układamy w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i smarujemy masą kajmakową i posypujemy migdałami.