jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kruche ciasto z różą i rabarbarem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To jedno w ciast, którym możemy się cieszyć od wiosny do jesieni. Ciasto jest uniwersalne, a my wymieniamy tylko owoce:). Ciasto już z samym rabarbarem smakuje super, a jeśli wzbogacimy je o różany aromat nie ma sobie równego.

Kruche ciasto z różą i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z różą i rabarbarem

CIASTO KRUCHE

  • Ciasto kruche:
  • 300 gram mąki,
  • 80 gram cukru pudru,
  • 170 gram masła,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 duże żółtka,

KRUSZONKA

  • 150 gram mąki,
  • 70 gram cukru kryształu,
  • 80 gram masła

DODATKOWO

  • Około5- 6 łodyg rabarbaru,
  • ¾ słoiczka konfitury różanej domowej roboty,
  • 2 łyżki budyniu malinowego w proszku

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z różą i rabarbarem

ETAP 1

Kruchy z różą i rabarbarem
ciasto kruche smarujemy konfiturą z róży

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm kawałki. Tak przygotowany oprószamy budyniem.
Mąkę wykładamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej masło, cukier, żółtka, sól oraz proszek do pieczenia. Tak przygotowane składniki zagniatamy, by powstało jednolite ciasto.
Gotowym ciastem wykładamy dno i boki przygotowanej blaszki. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Następnie smarujemy je równą warstwą konfitury.

ETAP 2

Kruchy z różą i rabarbarem
rabarbar wykładamy na konfiturę

Na konfiturę wykładamy rabarbar.

ETAP 3

Kruchy z różą i rabarbarem
w misce łączymy składniki kruszonki

KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Łączymy je w dłoniach do uzyskania „grudkowatej masy”.

ETAP 4

Kruchy z różą i rabarbarem
kruszonką przykrywamy rabarbar

Rabarbar posypujemy kruszonką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w 180°C.