tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Piwne pączki z nadzieniem migdałowo-chałwowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne pączki z piwem, nadzieniem migdałowo-chałwowym, polane czekoladą i posypane płatkami migdałów.

Piwne pączki z nadzieniem migdałowo-chałwowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Piwne pączki z nadzieniem migdałowo-chałwowym

Na pączki

  • 500 g mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki mleka o temperaturze pokojowej
  • 100 ml piwa grejpfrutowego
  • 80 g chałwy waniliowej
  • 3 łyżki masy migdałowej
  • 100 g płatków toffi
  • migdały
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Piwne pączki z nadzieniem migdałowo-chałwowym
Na początku przygotowujemy rozczyn. 

1) Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 2 łyżki mąki i ciepłe mleko, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

2) Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do ostygnięcia.

3) Następnie żółtka wrzucamy do miski, dodajemy cukier i szczyptę soli, miksujemy.

4) Do rozczynu wsypujemy mąkę, dodajemy masę jajeczną, zimne mleko, ostudzoną rozpuszczoną margarynę. 

5) Wlewamy piwo grejpfrutowe i zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie odklejać się od rąk.

6) Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

7) Z ciasta formujemy pączki i upłaszczamy.

8) Chałwę przekładamy do naczynia, rozgniatamy widelcem, dodajemy masę migdałową, łączymy i formujemy kuleczki.

9) Na środek pączka kładziemy kuleczkę migdałowo-chałwową, zlepiamy i wrzucamy na rozgrzany olej.

10) Smażymy pączki na złoty kolor i odkładamy na ręcznik kuchenny.

11) Płatki toffi rozpuszczamy i maczamy w nich pączki.

12) Migdały siekamy i posypujemy nimi pączki.
Piwne pączki z nadzieniem migdałowo-chałwowym
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 2 łyżki mąki i ciepłe mleko, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Piwne pączki z nadzieniem migdałowo-chałwowym
Następnie żółtka wrzucamy do miski, dodajemy cukier i szczyptę soli, miksujemy.
Piwne pączki z nadzieniem migdałowo-chałwowym
Do rozczynu wsypujemy mąkę, dodajemy masę jajeczną, zimne mleko, ostudzoną rozpuszczoną margarynę, wlewamy piwo i zagniatamy.
Piwne pączki z nadzieniem migdałowo-chałwowym
Na środek pączka kładziemy kuleczkę migdałowo-chałwową, zlepiamy i wrzucamy na rozgrzany olej.
Piwne pączki z nadzieniem migdałowo-chałwowym
Smażymy pączki na złoty kolor i odkładamy na ręcznik kuchenny.

Tagi:

pączki okazje