jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kruchy z winogronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Winogrona jak każde owoce idealnie łączą się i pasują do ciasta kruchego. Polecam je upiec, zwłaszcza gdy w ogrodzie obrodziły swoje, polskie odmiany winogron.

Kruchy z winogronem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruchy z winogronem

 

  • Tortownica o średnicy 26 cm
  • Ciasto kruche:
  • 400 gram mąki,
  • 200 gram masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Dodatkowo:
  • Około 2-3 kiście winogrona ciemnego,
  • 2 łyżki grysiku do posypania wyłożonego ciasta,
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kruchy z winogronem
Winogrono obieramy myjemy, osuszamy i obieramy z kiści. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do mniej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (w proporcji 1/3 i 2/3). Pierwszą część (większą) wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy grysikiem. Na grysik wykładamy obrane z kiści winogrono. Z drugiej części ciasta wycinamy paski, które układając na owocach przeplatamy. Z części ciasta formujemy kulki i układamy je na powstałej kratce, tak by powstały kiście winogrona. Gotowe ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Kruchy z winogronem
Na wierzchu ciasta wykonujemy kratkę. Pieczemy .