jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Ciasta ze śliwkami

Kruchy ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To przepyszne połączenie śliw, kruchego ciasta i chrupiącej kruszonki, które polecam do popołudniowej kawy. Takie proste ciasta smakują najlepiej:)

Kruchy ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruchy ze śliwkami

CIASTO KRUCHE 25x 30 cm :

  • 250 gram mąki pszennej,
  • 50 gram mąki orkiszowej,
  • 80 gram cukru pudru,
  • 170 gram masła,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 duże żółtka

KRUSZONKA:

  • 150 gram mąki,
  • 70 gram cukru kryształu,
  • 80 gram masła

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Kruchy ze śliwkami

ETAP 1

Kruchy ze śliwkami
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Każdą dzielimy na 4 części.

CIASTO KRUCHE: Mąkę pszenną i orkiszową przesiewamy na stolnicę. Do tak przygotowanych dodajemy masło, cukier puder, proszek do pieczenia, sól oraz żółtka.

ETAP 2

Kruchy ze śliwkami
Zagniatamy ciasto kruche

Składniki najpierw siekamy, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 3

Kruchy ze śliwkami
ciastem wykładamy przygotowaną formę

Przygotowane ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładając formujemy z ciasta nieco wyższe brzegi.

Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i posypujemy kaszą manna.

ETAP 4

Kruchy ze śliwkami
na ciasto wykładamy owoce

Na kaszę wykładamy śliwy skórką do dołu. Następnie przystępujemy do wykonania kruszonki.

ETAP 5

Kruchy ze śliwkami
Na owoce wykładamy kruszonkę

KRUSZONKA: Mąkę, masło oraz cukier umieszczamy w misce. Składniki rozkruszamy w dłoniach, tak by powstała kruszonka.

Gotową kruszonkę wykładamy na owoce. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 -50 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.