Sposób przygotowania:
Kruchy ze śliwkamiETAP 1
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Każdą dzielimy na 4 części.
CIASTO KRUCHE: Mąkę pszenną i orkiszową przesiewamy na stolnicę. Do tak przygotowanych dodajemy masło, cukier puder, proszek do pieczenia, sól oraz żółtka.
ETAP 2
Składniki najpierw siekamy, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 3
Przygotowane ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładając formujemy z ciasta nieco wyższe brzegi.
Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i posypujemy kaszą manna.
ETAP 4
Na kaszę wykładamy śliwy skórką do dołu. Następnie przystępujemy do wykonania kruszonki.
ETAP 5
KRUSZONKA: Mąkę, masło oraz cukier umieszczamy w misce. Składniki rozkruszamy w dłoniach, tak by powstała kruszonka.
Gotową kruszonkę wykładamy na owoce. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 -50 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
SylaUla