Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Krupczatkowy chlebek ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobry i zarazem w miarę szybki chlebek do upieczenia. Dodatki do chlebka mogą być różne, zależy co która osoba preferuje. Smakuje z nabiałem oraz konfiturami. Polecam go na śniadanko. Był przeznaczony do poczęstowania, stąd brak przekroju.

Krupczatkowy chlebek ze śliwką

Składniki:

Krupczatkowy chlebek ze śliwką

 

Sposób przygotowania:

Krupczatkowy chlebek ze śliwką

1.

Krupczatkowy chlebek ze śliwką
Wsypanie do miski 1 kilograma mąki krupczatki

Wsypać do miski mąkę krupczatkę.

2.

Krupczatkowy chlebek ze śliwką
Dosypanie słonecznika łuskanego, amarantusa, chia

Dosypać słonecznik łuskany, amarantus i nasiona chia, wymieszać.

3.

Krupczatkowy chlebek ze śliwką
Pokrojenie śliwek suszonych na mniejsze części

Suszone śliwki pokroić na mniejsze części i dodać do reszty, wymieszać.

4.

Krupczatkowy chlebek ze śliwką
Wsypanie soli morskiej jodowanej i wymieszanie

Wsypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać łyżką drewnianą.

5.

Krupczatkowy chlebek ze śliwką

Dodać miód spadziowy, ponownie wymieszać.

6.

Krupczatkowy chlebek ze śliwką

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do miski, wymieszać.

7.

Krupczatkowy chlebek ze śliwką

Na końcu dodać letnią wodę.

8.

Krupczatkowy chlebek ze śliwką

Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

9.

Krupczatkowy chlebek ze śliwką

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.

10.

Krupczatkowy chlebek ze śliwką

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 20 minut.

Potem zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

11.

Krupczatkowy chlebek ze śliwką

Wystudzić chlebki na kratce.

12.

Krupczatkowy chlebek ze śliwką

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo