Sposób przygotowania:
Krupczatkowy chlebek ze śliwką1.
Wsypać do miski mąkę krupczatkę.
2.
Dosypać słonecznik łuskany, amarantus i nasiona chia, wymieszać.
3.
Suszone śliwki pokroić na mniejsze części i dodać do reszty, wymieszać.
4.
Wsypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać łyżką drewnianą.
5.
Dodać miód spadziowy, ponownie wymieszać.
6.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do miski, wymieszać.
7.
Na końcu dodać letnią wodę.
8.
Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
9.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.
10.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 20 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
11.
Wystudzić chlebki na kratce.
12.
Smacznego !