Sposób przygotowania:
Chlebek morelowo - śliwkowo - figowy z orzechami
To moje jedne z najbardziej ulubionych chlebków, które zawsze piekę. Przygotowałam mąkę krupczatkę i mąkę pszenną pełnoziarnistą, które wsypałam do miski i wymieszałam ze sobą. Następnym produktem był cukier trzcinowy, który także zmieszałam z mąkami.
Potem uprażyłam na suchej patelni orzechy i słonecznik. Jeszcze ciepłe wsypałam do miski i dobrze wymieszałam łyżką drewnianą. Do takiej mieszanki wsypałam sól i czarny sezam.
Świeże drożdże pokruszyłam w palcach i dodałam do całości, wszystko wymieszałam. Do tej suchej masy dodałam pokrojone na mniejsze części suszone morele, śliwki, a także figi.
Na samym końcu wlałam letnią wodę i bardzo dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką. Odstawiłam tą masę w ciepłe miejsce na 20 minut. Kiedy upłynął ten czas to „odgazowałam” ciasto.
Naszykowałam foremki silikonowe do których przełożyłam ciasto. Ciasto stało w foremkach jeszcze 15 minut. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę to wsadziłam foremki z ciastem.
Piekłam przez 15 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze przez35 minut. Po tym czasie najlepiej chlebki wystudzić na kratce. Smacznego !
Potem uprażyłam na suchej patelni orzechy i słonecznik. Jeszcze ciepłe wsypałam do miski i dobrze wymieszałam łyżką drewnianą. Do takiej mieszanki wsypałam sól i czarny sezam.
Świeże drożdże pokruszyłam w palcach i dodałam do całości, wszystko wymieszałam. Do tej suchej masy dodałam pokrojone na mniejsze części suszone morele, śliwki, a także figi.
Na samym końcu wlałam letnią wodę i bardzo dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką. Odstawiłam tą masę w ciepłe miejsce na 20 minut. Kiedy upłynął ten czas to „odgazowałam” ciasto.
Naszykowałam foremki silikonowe do których przełożyłam ciasto. Ciasto stało w foremkach jeszcze 15 minut. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę to wsadziłam foremki z ciastem.
Piekłam przez 15 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze przez35 minut. Po tym czasie najlepiej chlebki wystudzić na kratce. Smacznego !