Sposób przygotowania:
Krupniczek na skrzydełkach z kurczaka
Skrzydełka z kurczaka umyć i osuszyć. Włożyć do garnka i zalać około 2 litrami wody, zagotować. Zbierać szum, który utworzy się na powierzchni. Włoszczyznę i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Olej rozgrzać na patelni i wrzucić na nią przygotowaną włoszczyznę. Chwilkę smażyć, lekko posolić a potem dolać około 1 szklanki wody i dusić pod przykryciem, około 10 minut. Gdy na skrzydełkach nie będzie się już zbierał szum wrzucić podduszone warzywa i nadal gotować. kaszę zalać wodą, wymieszać a następnie odcedzić na sicie, dodać do zupy. Gotować tak długo,aż kasza podwoi swoją wielkość. Dodać sól do smaku. Skrzydełka wyjąć z zupy, ostudzić, obrać ze skóry i odrywać mięsko drobnymi porcjami i wrzucać do zupy. Podawać gorącą. Na talerzu przybrać posiekana natka pietruszką. SMACZNEGO!