Sposób przygotowania:
Krupnik na serduszkach i kaszy jaglanej
Obrać i umyć warzywa. Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) marchew, seler i pietruszkę. Ziemniaki pokroić w kostkę , a por w pół plasterki. Umyć serduszka. Włożyć do garnka serca, utarte i pokrojone warzywa , grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty , szczyptę przyprawy do zup, lubczyk. Zalać wodą. Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą , a następnie zalać wrzącą wodą ( ma to usunąć lekką goryczkę którą ma kasza jaglana). Odcedzić. Dodać do zupy. Gotować na małym gazie 45 minut. Wyłowić serduszka i albo je pokroić i podać w zupie albo odłożyć i zrobić z nich potem np. pierogi( ja tak robię). Doprawić do smaku. Dodać łyżeczkę surowego masła ( masło podnosi smak krupniku - nie gotować go już potem , niech się masło po prostu roztopi). Podawać posypany pokrojoną natka pietruszki lub szczypiorem ( ja lubię posypywać zupy jędrną dymką lub drobnym szczypiorem bo dobrze się komponuje smakowo)..
edytaha
Babciagramolka
U mnie zostaną - nie damy rady zjeść zupy z wkładką :) - już co raz mniej gotuję a i tak za dużo - zrobiłam zupkę bez serduszek bo na podwieczorek było ciasto .Wolę podzielić na mniejsze posiłki bo wtedy Mama na pewno zje.
edytaha
Gdyby było bliżej, z przyjemnością pomogłabym "zagospodarować" nadwyżki :)
pepsicOLA
Netka
zbysiowa