SUPERPRZEPIS

Krupnik na serduszkach i kaszy jaglanej

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Krupnik na serduszkach i kaszy jaglanej Więcej zdjęć (5)

Dziś proponuję taki prosty krupnik na serduszkach drobiowych (będą potem z nich też pierożki).

Składniki:

Krupnik na serduszkach i kaszy jaglanej

 

  • 15 sztuk serduszek drobiowych ( kurzych)
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1/3 białej części pora
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 suszone małe grzyby
  • 3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka pokruszonych liści lubczyku ( mrożony- lub usiekanych świeżych)
  • szczypta przyprawy do zup ( jaka kto używa)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • szczypiorek ( lub natka pietruszki do posypania)

 

Sposób przygotowania:

Krupnik na serduszkach i kaszy jaglanej
Obrać i umyć warzywa. Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) marchew, seler i pietruszkę. Ziemniaki pokroić w kostkę , a por w pół plasterki. Umyć serduszka. Włożyć do garnka serca, utarte i pokrojone warzywa , grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty , szczyptę przyprawy do zup, lubczyk. Zalać wodą. Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą , a następnie zalać wrzącą wodą ( ma to usunąć lekką goryczkę którą ma kasza jaglana). Odcedzić. Dodać do zupy. Gotować na małym gazie 45 minut. Wyłowić serduszka i albo je pokroić i podać w zupie albo odłożyć i zrobić z nich potem np. pierogi( ja tak robię). Doprawić do smaku. Dodać łyżeczkę surowego masła ( masło podnosi smak krupniku - nie gotować go już potem , niech się masło po prostu roztopi). Podawać posypany pokrojoną natka pietruszki lub szczypiorem ( ja lubię posypywać zupy jędrną dymką lub drobnym szczypiorem bo dobrze się komponuje smakowo)..
Krupnik na serduszkach i kaszy jaglanej
Jarzyny utrzeć lub pokroić i razem z sercami i przyprawami zalać wodą w garnku i gotować
Krupnik na serduszkach i kaszy jaglanej
Kaszę spłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem- odcedzić i dodać do zupy
Krupnik na serduszkach i kaszy jaglanej
Po ugotowaniu wyłowić serduszka i albo pokroić i dodać do zupy albo użyc na pierogi
Krupnik na serduszkach i kaszy jaglanej
Do zupy dodać łyżeczkę surowego masła i podawać posypaną zieleniną