Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Krupnik

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Idealna zupa na chłodne dni

Krupnik

Składniki:

Krupnik

 

  • 1 szklanka kaszy pęczak kujawski
  • 2 ćwiartki tylne z kurczaka
  • kawałek pora
  • 3-4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2-3 ziemniaki
  • garść grzybów suszonych
  • sól,pieprz w ziarenkach

Sposób przygotowania:

Krupnik
Mięso,warzywa(oprócz ziemniaków),grzyby suszone i przyprawy zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie.Wywar przecedzić,ostudzić.Kaszę bardzo starannie opłukać na sicie pod bieżącą wodą.Dodać do wywaru wraz z pokrojonymi w kostkę marchewkami i mięsem.Dołożyć grzyby.Całość gotować pod przykryciem,aż kasza będzie miękka.Obrane ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody.Odcedzić i dodać do zupy.W razie potrzeby krupnik doprawić solą.Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.