Sposób przygotowania:
Krupnik 2
Do garnka włożyć oczyszczone, umyte udko z kurczaka. zalać wodą.Dodać kostkę warzywną ,soli i pieprzu i gotować na małym ogniu przez 30 minut, następnie udko wyjąć i ostudzić. Marchew obrać i jedną pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm a drugą zetrzeć na tarce o małych oczkach.Pietruszkę obrać i pokroić w plasterki.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w wiórka o czosnek obrać.Do gotowego wywaru dodać marchew, pietruszkę, ziemniaka i cały czosnek i gotować razem przez 10 minut, następnie dodać kaszę i wszystko razem gotować przez następne 10 minut.Mięso z udka obrać i podzielić na małe kawałki, dodać do zupy.Wszystko zamieszać i podawać ciepłą z dużą ilością natki pietruszki.