sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Krupnik Bożenki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ta zupa była dla mnie ogromnym zaskoczeniem. Nigdy nie dodawałam kapusty do krupniku. Sądziłam, że zepsuje cały smak. Okazało się, że to warzywo bardzo dobrze komponuje się z całą resztą. Polecam serdecznie takie połączenie.

Krupnik Bożenki

Składniki:

Krupnik Bożenki

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1,5 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 100 g drobnej kaszy jęczmiennej
  • 1 duży liść białej kapusty
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego kopru (niekoniecznie)

 

Sposób przygotowania:

Krupnik Bożenki
Skrzydełka myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Powstałe szumowiny usuwamy łyżką cedzakową. Po zagotowaniu wywaru dodajemy kostki rosołowe oraz ziela angielskie. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru oprócz ziemniaków. Gotujemy pod przykryciem. Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do zupy. Kiedy się zagotuje dodajemy opłukane ziemniaki. doprawiamy pieprzem. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę i opcjonalnie koper.