BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1081]

Kapuśniak z kapusty białej z dodatkiem papryki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna syta zupa czyli kapuśniak z białej kapusty, do kapuśniaku dodałam czerwoną podsmażona paprykę i inne dodatki. Kapuśniak szybko znikł z talerzy.

Kapuśniak z kapusty białej z dodatkiem papryki

Składniki:

Kapuśniak z kapusty białej z dodatkiem papryki

 

  • kapusta biała 1/2 szt,
  • papryka 1 szt,
  • ziemniaki 3 szt,
  • cebula 1 szt,
  • masło klarowne 3 łyżki,
  • kminek 1/2 łyżeczki,
  • woda około 2 litrów,
  • kostki bulionowe 2 szt,
  • ziele angielskie 5 ziarenek,
  • liście laurowe 2 szt,
  • kiełbasa około 300 g,
  • sól, ocet do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • zasmażka;
  • masło,
  • maka 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kapusty białej z dodatkiem papryki
Paprykę opłukać usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę.

Kapustę podzielić na ćwiartki a następnie poszatkować.

Ziemniaki obrać opłukać , pokroić w kostkę.

Do garnka włożyć masło klarowne a następnie dodać obraną pokrojoną cebule podsmażając ją do zeszklenia.

Do cebuli dodać kminek a następnie dolać wodę i 2 kostki rosołowe.

Dodać kapustę , ziemniaki oraz pokrojoną paprykę.

Gotować na małym ogniu dodając przyprawy.

Do zupy dodać podsmażoną kiełbasę.

Zupę zagęścić zasmażką zrobioną z masła i mąki.

Gotową zupę doprawić do smaku solą i octem.