BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1298]

Zupa krupnik na mięsie indyczym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszną zupę krupnik na mięsie z indyka. Zupa jest jedną z ulubionych zup mojej rodzinki i często gości na moim stole.

Zupa krupnik na mięsie indyczym

Składniki:

Zupa krupnik na mięsie indyczym

 

  • 6 łyżek kaszy perłowej jęczmiennej,
  • 1, 5 - 2 l wody zimnej,
  • 600 g, mięsa rosołowego indyczego,
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 1 większa marchewka
  • 1/4 szt. selera,
  • 1 cebula
  • ziele angielskie 2 -3 kulki,
  • liście laurowe 2 szt,
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • sól,pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Zupa krupnik na mięsie indyczym
Kaszę przepłukać w zimnej wodzie, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać opłukane mięso i soli.

Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 - 40 minut pod przykryciem dodając podpaloną nad palnikiem cebule,ziele angielskie i liście laurowe.

Wyjąć mięso z zupy, obrać, a do wywaru dodać obrane, starte na tarce kawałek selera i marchewka oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Włożyć obrane mięsu i gotować jeszcze ok. 15 - 20 minut.

Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną oraz przyprawą w płynie.