Sposób przygotowania:
Zupa krupnik na mięsie indyczym
Kaszę przepłukać w zimnej wodzie, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać opłukane mięso i soli.
Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 - 40 minut pod przykryciem dodając podpaloną nad palnikiem cebule,ziele angielskie i liście laurowe.
Wyjąć mięso z zupy, obrać, a do wywaru dodać obrane, starte na tarce kawałek selera i marchewka oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Włożyć obrane mięsu i gotować jeszcze ok. 15 - 20 minut.
Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną oraz przyprawą w płynie.
Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 - 40 minut pod przykryciem dodając podpaloną nad palnikiem cebule,ziele angielskie i liście laurowe.
Wyjąć mięso z zupy, obrać, a do wywaru dodać obrane, starte na tarce kawałek selera i marchewka oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Włożyć obrane mięsu i gotować jeszcze ok. 15 - 20 minut.
Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną oraz przyprawą w płynie.
gusia1000