Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Krupnik na wątróbkach z drobiu

         
ocena: 3/5 głosów: 583

Kaszę przebrać, wypłukać na sitku, zalać zimną wodą (1 szklanka), gotować na małym

Krupnik na wątróbkach z drobiu

Składniki:

Krupnik na wątróbkach z drobiu

 

  • 1 łyżka kaszy perłowej
  • 50 g wątróbki drobiowe
  • 50 g warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por)
  • łyżka śmietany
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki i koperku
  • sól

Sposób przygotowania:

Krupnik na wątróbkach z drobiu
Kaszę przebrać, wypłukać na sitku, zalać zimną wodą (1 szklanka), gotować na małym ogniu; gdy zgęstnieje dogotować, często mieszając. Woda w trakcie gotowania odparuje. Wątróbki umyć, osączyć. Warzywa umyć, oczyścić, rozdrobnić na tarce z dużymi otworami, włożyć do wrzącej osolonej wody (około szklanki). Nastawić do gotowania. Wątróbki pokroić w kostkę i dodać do warzyw po 10 minutach ich gotowania. Ugotować, połączyć z kaszą, sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą, wymieszać ze śmietaną. Śmietanę można zastąpić 2-3 łyżkami przegotowanego mleka. Do zupy do dać pietruszkę i koperek, podawać od razu.