Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krupnik najprostszy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mało skomplikowany przepis na krupnik . Można wykorzystać do jego przygotowania wywar z gotowania mięsa na drugie danie .

Krupnik najprostszy

Składniki:

Krupnik najprostszy

 

  • 30 dag żeberek ( innego mięsa wieprzowego lub wywar z gotowania Np.
  • golonki )
  • 10 dag kaszy ( 1 woreczek )
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • ¼ pory
  • 1-2 łyżeczki Jarzynki ( lub Vegeta )
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego ( lub maggi w płynie )
  • 1 ½ litra wody
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki lub koperku

 

Sposób przygotowania:

Krupnik najprostszy
Warzywa obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka )( ½ marchewki można pokroić w pół plasterki ). Porę drobno pokroić . Mięso , warzywa , kaszę , ziele angielskie, liść laurowy, Jarzynkę zalać wodą ( lub wywarem z gotowania golonki ) i gotować ,aż mięso będzie miękkie , a kasza się ,, rozklei „. Doprawić sosem sojowym ( lub maggi ). Podawać posypany natką pietruszki ( lub koperkiem ).