Sposób przygotowania:
Krupnik z groszkiem i tymiankiem
Kaszę zalać zimną wodą i odstawić - wypłukać i znów zalać wodą ( robić tak kilka razy w czasie gotowania rosołu).
Obrać i umyć warzywa. Odkroić pół marchewki i odłożyć **.
Pokroić warzywa na mniejsze kawałki. Obrumienić na suchej patelni by poprzez wydobycie naturalnego karmelu nadać rosołowi koloru i smaku .
Umyte mięso z indyka ,zrumienione warzywa , przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, goździk) ,suszony grzybek , lubczyk włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać maggi w płynie i szczyptę soli - doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować aż indyk będzie miękki ( ok.1,5 - 2 godzin ).Gdyby wywar za mocno odparował uzupełnić go wrząca wodą.
Wyjąć mięso i warzywa ,a wywar przecedzić.
Odlać 2 szklanki wywaru na potem.***
Obrać i umyć ziemniaki. Pokroić w ósemki.
Odłożoną marchewkę pokroić w większe słupki.
Do wywaru dodać kaszę, ziemniaki i marchew. Gotować 45 minut .
Wrzucić odsączony groszek ( jeśli bierzemy groszek mrożony to trzeba go wrzucić 10 minut wcześniej). Doprawić zupę do smaku solą. Podawać posypaną listkami tymianku.
*Przepis bazę wypatrzyłam na blogu cooking lessons (http://www.sallypasleyvargas.com/2011/02/goals-ambitions-and-vegetable-barley.html )
**Wrzucam do zupy razem z ziemniakami przed końcem gotowania by była jędrna - reszta warzyw wygotuje się bardzo w rosole
***Mięso z indyka użyję na pilaw z gotowanym indykiem.
****Wywar będzie do popicia lub na inną zupę .
***** Warzywa będą na sałatkę lub np. do farszu do pierogów ( zamrożę).
Obrać i umyć warzywa. Odkroić pół marchewki i odłożyć **.
Pokroić warzywa na mniejsze kawałki. Obrumienić na suchej patelni by poprzez wydobycie naturalnego karmelu nadać rosołowi koloru i smaku .
Umyte mięso z indyka ,zrumienione warzywa , przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, goździk) ,suszony grzybek , lubczyk włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać maggi w płynie i szczyptę soli - doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować aż indyk będzie miękki ( ok.1,5 - 2 godzin ).Gdyby wywar za mocno odparował uzupełnić go wrząca wodą.
Wyjąć mięso i warzywa ,a wywar przecedzić.
Odlać 2 szklanki wywaru na potem.***
Obrać i umyć ziemniaki. Pokroić w ósemki.
Odłożoną marchewkę pokroić w większe słupki.
Do wywaru dodać kaszę, ziemniaki i marchew. Gotować 45 minut .
Wrzucić odsączony groszek ( jeśli bierzemy groszek mrożony to trzeba go wrzucić 10 minut wcześniej). Doprawić zupę do smaku solą. Podawać posypaną listkami tymianku.
*Przepis bazę wypatrzyłam na blogu cooking lessons (http://www.sallypasleyvargas.com/2011/02/goals-ambitions-and-vegetable-barley.html )
**Wrzucam do zupy razem z ziemniakami przed końcem gotowania by była jędrna - reszta warzyw wygotuje się bardzo w rosole
***Mięso z indyka użyję na pilaw z gotowanym indykiem.
****Wywar będzie do popicia lub na inną zupę .
***** Warzywa będą na sałatkę lub np. do farszu do pierogów ( zamrożę).