WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1522]

Krupnik pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna zupa krupnik na wędzonce i mięsie wieprzowym, z warzywami i kaszą jęczmienną, z dodatkiem koncentratu pomidorowego i czosnku.

Krupnik pomidorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik pomidorowy

 

  • kawałek wędzonej kości
  • ok. 300 g szynki wieprzowej
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń + natka)
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 duża cebula
  • ok. 10 ziemniaków
  • 1/3 szkl. kaszy jęczmiennej
  • 1 listek laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krupnik pomidorowy

ETAP 1:

Do dużego garnka włożyć kość i mięso podzielone na dwie części. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, dodać do garnka. Wsypać kaszę. Marchewki, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, pora pokroić i razem z warzywami przesmażyć na oleju i dodać do garnka.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju, przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką majeranku, dodać do garnka. Dolać ok. 2 l wody. Włożyć resztę przypraw i natkę pietruszki i koperku. Zagotować.

W trakcie gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Gotować ok. godziny. Podawać na gorąco.

Krupnik pomidorowy
Krupnik pomidorowy po ugotowaniu w garnku.
Krupnik pomidorowy
Warzywa, mięso i kość zalane wodą z dodanymi przyprawami
Krupnik pomidorowy
Przesmażone warzywa dodane do garnka z mięsem i ziemniakami
Krupnik pomidorowy
Kasza jęczmienna wsypana do garnka z mięsem i ziemniakami