Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Zupa warzywna pikantna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po świętach już dość było tych tłustych i kremowych ciast, teraz trzeba trochę zmienić swój jadłospis na lżejszy i dziś proponuję smaczną zupkę warzywną. Przepis z internetu.

Zupa warzywna pikantna Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa warzywna pikantna

Na zupę

  • kapusta pekińska - 0,5 szt
  • papryka czerwona - 1 szt
  • pomidory - 3 szt
  • seler - kawałek
  • cebula - 2 szt
  • listek laurowy - 2 szt
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • oliwa z oliwek
  • majeranek
  • papryka ostra - szczypta
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
  • woda - 0,5 szkl
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna pikantna
Kapustę pekińską drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą dodać liście i ziarenka ziela angielskiego, gotować na wolnym ogniu z 5 minut.

Selera obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne pokroić w kostkę.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano na oliwie z oliwek.

Następnie do cebuli dodać seler , paprykę i przyprawy, smażyć jeszcze razem przez chwilę.

Dodać na samym końcu pomidory pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszać, chwilę razem podsmażyć.

Całość z patelni przełożyć do garnka i poddusić 2 minuty.

Podawać zaraz po przygotowaniu, posypane natką pietruszki.
Zupa warzywna pikantna
Kapusta pekińska pokrojona zalana wodą podczas gotowania z listkiem i zielem
Zupa warzywna pikantna
Seler korzeniowy starty na tarce i wyłożony na patelnię
Zupa warzywna pikantna
Wszystkie składniki oprócz kapusty zostały podsmażone na patelni