Sposób przygotowania:
Pikantna zupa dyniowa z kiełbasą i lubczykiem
1. Marchewki, pietruszki, cebulę i czosnek należy obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Dynię również umyć i osuszyć, następnie usunąć miąższ z pestkami i pokroić ją na mniejsze części.
2. Następnie w garnku rozgrzać masło lub margarynę, dać warzywa, oprócz dyni i przesmażyć je kilka minut cały czas mieszając aż warzywa będą szkliste i delikatnie zrumienione, następnie wrzucić przygotowaną dynię i ponownie przesmażyć cały czas mieszając. Do przesmażonych warzyw wlać bulion warzywny i gotować całość do miękkości. Bulionu wlewam tyle, żeby uzyskać 3 litry zupy.
3. Gdy warzywa będą miękkie zupę należy dokładnie zblendować blenderem ręcznym na gładki mus. Następnie przyprawić ją według uznania przyprawami i zagotować. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dolać według uznania gorącej wody.
4. W między czasie kiełbasę pokroić w plasterki i usmażyć na patelni na odrobinie gorącego oleju.
5. Gorącą zupę podawać z kiełbasą. Ja dodatkowo podałam z domowymi plackami domowej tortilli i oprószyłam suszonym lubczykiem.
6. Życzę smacznego.
Rady:
Porcja dla 4 osób.
Z przepisu zrobiłam 3 litry zupy.
Można użyć dowolnych ziół i przypraw.
2. Następnie w garnku rozgrzać masło lub margarynę, dać warzywa, oprócz dyni i przesmażyć je kilka minut cały czas mieszając aż warzywa będą szkliste i delikatnie zrumienione, następnie wrzucić przygotowaną dynię i ponownie przesmażyć cały czas mieszając. Do przesmażonych warzyw wlać bulion warzywny i gotować całość do miękkości. Bulionu wlewam tyle, żeby uzyskać 3 litry zupy.
3. Gdy warzywa będą miękkie zupę należy dokładnie zblendować blenderem ręcznym na gładki mus. Następnie przyprawić ją według uznania przyprawami i zagotować. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dolać według uznania gorącej wody.
4. W między czasie kiełbasę pokroić w plasterki i usmażyć na patelni na odrobinie gorącego oleju.
5. Gorącą zupę podawać z kiełbasą. Ja dodatkowo podałam z domowymi plackami domowej tortilli i oprószyłam suszonym lubczykiem.
6. Życzę smacznego.
Rady:
Porcja dla 4 osób.
Z przepisu zrobiłam 3 litry zupy.
Można użyć dowolnych ziół i przypraw.
robaczek
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dokładnie tak, ja bardzo lubię tę zupę :)