Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pikantna zupa dyniowa z kiełbasą i lubczykiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zimno, zimno, a jak zimno to trzeba się czymś rozgrzać, a najlepiej zupą dyniową, taką pikantną z pachnącym lubczykiem, a żeby było bardziej sycąco zupę podałam z usmażoną w plasterki kiełbasą i domowymi plackami tortilli. Idealna zupa na obiad.

Pikantna zupa dyniowa z kiełbasą i lubczykiem

Składniki:

Pikantna zupa dyniowa z kiełbasą i lubczykiem

Zupa:

  • 1 średnia dynia
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kopiaste łyżki masła lub margaryny
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • lubczyk suszony według uznania
  • przyprawa ziołowa z chili według uznania
  • suszona pietruszka według uznania
  • sól do smaku
  • bulion warzywny według uznania

Dodatkowo:

  • 500 g kiełbasy z szynki
  • olej do smażenia
  • u mnie dodatkowo domowe placki tortilli

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa dyniowa z kiełbasą i lubczykiem
1. Marchewki, pietruszki, cebulę i czosnek należy obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Dynię również umyć i osuszyć, następnie usunąć miąższ z pestkami i pokroić ją na mniejsze części.

2. Następnie w garnku rozgrzać masło lub margarynę, dać warzywa, oprócz dyni i przesmażyć je kilka minut cały czas mieszając aż warzywa będą szkliste i delikatnie zrumienione, następnie wrzucić przygotowaną dynię i ponownie przesmażyć cały czas mieszając. Do przesmażonych warzyw wlać bulion warzywny i gotować całość do miękkości. Bulionu wlewam tyle, żeby uzyskać 3 litry zupy.

3. Gdy warzywa będą miękkie zupę należy dokładnie zblendować blenderem ręcznym na gładki mus. Następnie przyprawić ją według uznania przyprawami i zagotować. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dolać według uznania gorącej wody.

4. W między czasie kiełbasę pokroić w plasterki i usmażyć na patelni na odrobinie gorącego oleju.

5. Gorącą zupę podawać z kiełbasą. Ja dodatkowo podałam z domowymi plackami domowej tortilli i oprószyłam suszonym lubczykiem.

6. Życzę smacznego.

Rady:

Porcja dla 4 osób.

Z przepisu zrobiłam 3 litry zupy.

Można użyć dowolnych ziół i przypraw.