jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Krupnik radziwiłłowski

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To aromatyczna nalewka, którą można pić na gorąco lub w letniej temperaturze.

Krupnik radziwiłłowski Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krupnik radziwiłłowski

 

  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszakatołowej
  • 1 łyżka płatków dzikiej róży w cukrze
  • 3 goździki
  • 5 jagód jałowca
  • szczypta suszonej ruty
  • 5 dag cukru złotego
  • około 10 dag miodu
  • 500 ml wody mineralnej
  • 400 ml spirytusu

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krupnik radziwiłłowski
Do wody mineralnej dodajemy cukier, utłuczone korzenie, płatki róży i rutę - gotujemy w rondelku na małym ogniu przez 15 minut. Do gorącego płynu dodajemy miód i rozpuszczamy go po czym wlewamy spirytus. Zagrzewamy płyn powoli pod przykryciem, jednak nie doprowadzamy do zagotowania. Jeśli lubicie słodsze trunki dodajemy jeszcze trochę miodu do smaku, jeśli lubicie mocniejsze dolewamy 50 ml spirytusu i mieszamy dokładnie. Przed podaniem filtrujemy przez filtr do kawy.
Krupnik radziwiłłowski
Do gorącego płynu dodajemy miód i rozpuszczamy go po czym wlewamy spirytus.
Krupnik radziwiłłowski
Przed podaniem filtrujemy przez filtr do kawy.