Sposób przygotowania:
Krupnik wegański z brukselką selerem marchewką
Do garnka wlewamy ok. 3 litry wody, do niej dodajemy pół szklanki kaszy jęczmiennej, którą gotujemy z dodatkiem soli, oraz wcześniej przygotowanych warzyw. Dwie marchewki trzemy na tarce o grubych oczkach, tak samo robimy z kawałkiem selera oraz pietruszki korzeniowej. Pięć dość dużych brukselek kroimy na pół a następnie kroimy w plastry. Wszystko dodajemy do garnka z kaszą i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy dwa ziemniaki pokrojone w dość drobną kosteczkę, kiedy będą się dogotowywać dodajemy kawałek pokrojonego pora i szczyptę majeranku, jeszcze chwilkę gotujemy. Na koniec możemy jeszcze doprawić solą lub pieprzem. Rada: Jeśli zupa wyszła nam zbyt gęsta, możemy w trakcie gotowania dolać więcej wody. Kaszę najlepiej dodawać do wrzątku, wcześniej już osolonego.