ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Krupnik wegański z brukselką selerem marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Aromatyczny, warzywny krupnik wegański z kaszy jęczmiennej z brukselką, selerem, pietruszką, marchewką i porem.

Krupnik wegański z brukselką selerem marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik wegański z brukselką selerem marchewką

 

  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • ok. 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • kawałek dużej pietruszki korzeniowej lub jedna mała
  • kawałek selera ( 1/4 )
  • por -10 cm
  • 5 brukselek
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek pół łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Krupnik wegański z brukselką selerem marchewką
Do garnka wlewamy ok. 3 litry wody, do niej dodajemy pół szklanki kaszy jęczmiennej, którą gotujemy z dodatkiem soli, oraz wcześniej przygotowanych warzyw. Dwie marchewki trzemy na tarce o grubych oczkach, tak samo robimy z kawałkiem selera oraz pietruszki korzeniowej. Pięć dość dużych brukselek kroimy na pół a następnie kroimy w plastry. Wszystko dodajemy do garnka z kaszą i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy dwa ziemniaki pokrojone w dość drobną kosteczkę, kiedy będą się dogotowywać dodajemy kawałek pokrojonego pora i szczyptę majeranku, jeszcze chwilkę gotujemy. Na koniec możemy jeszcze doprawić solą lub pieprzem. Rada: Jeśli zupa wyszła nam zbyt gęsta, możemy w trakcie gotowania dolać więcej wody. Kaszę najlepiej dodawać do wrzątku, wcześniej już osolonego.
Krupnik wegański z brukselką selerem marchewką
Odmierzamy pół szklanki kaszy jęczmiennej.
Krupnik wegański z brukselką selerem marchewką
Trzemy marchewkę na tarce o grubych oczkach, tak samo robimy z selerem oraz pietruszką.
Krupnik wegański z brukselką selerem marchewką
Wszystkie warzywa dodajemy do garnka z kaszą
Krupnik wegański z brukselką selerem marchewką
Pod koniec gotowania dodajemy dwa pokrojone ziemniaki.