halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Krupnik z pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niektórzy lubią krupnik z kaszą i ziemniakami . Ja nie lubię , gotuję z samej kaszy , też jest dobry.

 Krupnik z pęczakiem

Składniki:

Krupnik z pęczakiem

 

  • kość od schabu 40 dag
  • pęczak 20 dag
  • marchewka 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 5 dag
  • koperek 1/2 pęczka
  • cebula 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do zup w płynie do smak

Sposób przygotowania:

Krupnik z pęczakiem
Marchewkę pietruszkę, seler, cebulę obraćKości od schabu umyć, zalać 1,3 litra zimnej wody. Dodać pokrojoną marchewkę w plasterki , pietruszkę , seler starte na tarce o grubych oczkach. gotować do miękkości mięsa.Następnie wyjąć mięso, wsypać pęczak. Gotować wg uznania do miękkości pęczaku. Doprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem, przyprawą do zup w płynie. Koperek posiekać, dodać do krupniku.Pęczak dość długo się gotuje.