2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Krupnik z kaszą pęczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tradycyjna polska zupa ,krupnik gotowany z kaszą pęczak

Krupnik z kaszą pęczak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik z kaszą pęczak

 

  • 1/2 kg korpusa z kurczaka wiejskiego
  • 20 dag kaszy pęczak
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 szt selera
  • kawałek pora około 17 cm
  • 3 duże ziemniaki
  • 2,5 litra wody
  • sol pieprz do smaku ewentualnie 1 łyżeczka kucharku

Sposób przygotowania:

Krupnik z kaszą pęczak
Korpusa z kury myjemy zalewamy wodą i gotujemy.W tym czasie obieramy włoszczyznę :marchewkę ,pietruszkę ziemniaki, por,seler,myjemy i kroimy wszystko w kostkę ,dodajemy wszystkie warzywa do garnka (oprócz pora),gdy woda zacznie wrzeć wsypujemy kaszę pęczak ,(ja nie płuczę kaszy przed gotowaniem)i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz w między czasie po pół godziny gotowania dodajemy por ,solimy zupę do smaku. Warto wiedzieć że krupnik soli się przed końcem gotowania w przeciwnym razie zupa zrobi się ciemna.
Krupnik z kaszą pęczak
korpusa myjemy zalewamy wodą zimną nastawiamy zupę
Krupnik z kaszą pęczak
włoszczyznę potrzebną do zupy obieramy i myjemy
Krupnik z kaszą pęczak
gdy wywar się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu
Krupnik z kaszą pęczak
w czasie gotowania dodajemy por a na koniec doprawiamy do smaku