Sposób przygotowania:
Krupnik z kaszy jaglanej
Kawałki kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Dodać opaloną nad ogniem cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, natkę selera. Posolić i gotować wywar na małym ogniu. Suszone grzyby namoczyć. Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą, następnie zalać wrzątkiem i odcedzić. Obrane i umyte warzywa pokroić w kostkę lub plasterki. Natkę pietruszki posiekać. Jak mięso będzie ugotowane to wyjąć je z wywaru, wyjąć też cebulę i nać z selera. Do wywaru dodać namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Dodać też kaszę, pokrojone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować zupę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotowy krupnik doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.
evita0007
cherry
natalka1107@o2.pl
margolata
Shakusik