kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Krupnik z kaszy jęczmiennej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Latem do krupniku z kaszy jęczmiennej można dodać pokrojone zieloną paprykę i pomidor.

Krupnik z kaszy jęczmiennej

Składniki:

Krupnik z kaszy jęczmiennej

 

  • 2 porcje
  • 2 łyżki stołowe kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 cebula
  • Kawałek słoniny – jako dodatek smakowy (lub skórka ze słoniny)
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z kaszy jęczmiennej
Kaszę przemywamy, po czym w drugiej wodzie odstawiamy na przynajmniej 20 minut. Następnie odcedzamy i gotujemy w ciepłej wodzie razem z przekrojoną wzdłuż marchwią i pietruszką oraz całą cebulą, jak też ze słoniną i solą (zasmażka nie jest potrzebna).