Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Krupnik z pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna i prosta zupka, która smakuje rewelacyjnie. Polecam ją jako inspirację na przyszły dodatek do obiadu.

Krupnik z pęczakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krupnik z pęczakiem

  • mięso drobiowe na wywar
  • ok 1/2 szklanki pęczaku
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 6 cm pora
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka prażonej cebulki (opcjonalnie)
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • świeży koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krupnik z pęczakiem
Ugotować wywar na bazie mięsa z kurczaka. Wywar gotować z kostkami bulionowymi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Następnie dodać do niego obrane, umyte i pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora oraz opłukaną kaszę.

Gdy wszystko będzie już miękkie zupę posypać sporą porcja zieleniny i prażoną cebulką wg uznania. Całość doprawić do smaku. 
Krupnik z pęczakiem
Kaszę dodaję w tym samym czasie co warzywa.

Tagi:

mięso