Sposób przygotowania:
Krupnik z pęczaku i zarumienionych warzyw
Umyć mięso i podzielić na 2 kawałki.
Na rozgrzanej , suchej patelni zarumienić warzywa .
Przełożyć do garnka razem z mięsem, dołożyć przyprawy i zioła.
Kaszę wypłukać dokładnie w letniej wodzie ( kilka razy ją zmieniając) i dodać do mięsa z warzywami.
Wlać wodę i 2 łyżki maggi.
Gotować na średnim gazie godzinę ( wywar odparuje w tym czasie o połowę ).
Wyjąć warzywa i mięso* .
Odłożyć 1/2 marchewki by potem dodać ją do zupy.
Grzybki pokroić w paseczki i dołożyć do wywaru.
Obrać , umyć i pokroić w kostkę ziemniaki.
Wrzucić do wywaru i gotować 20 minut .
Zupę doprawić .
Podawać posypany natką pietruszki.
*Mięso i resztę warzyw wykorzystać jako farsz do pierogów itp., sztukamięs w sosie, sałatkę czy co tam przyjdzie do głowy.
Odłożyłam tylko mięso , marchew , pietruszkę , seler odrzucając wygotowaną cebulę , por i zioła bo nie miałam akurat dla nich zastosowania , a zamrażarkę mam zapchaną. Mięso planuję zrobić z jarzynką z odłożonych warzyw - jeszcze nie mam planu jak.
Na rozgrzanej , suchej patelni zarumienić warzywa .
Przełożyć do garnka razem z mięsem, dołożyć przyprawy i zioła.
Kaszę wypłukać dokładnie w letniej wodzie ( kilka razy ją zmieniając) i dodać do mięsa z warzywami.
Wlać wodę i 2 łyżki maggi.
Gotować na średnim gazie godzinę ( wywar odparuje w tym czasie o połowę ).
Wyjąć warzywa i mięso* .
Odłożyć 1/2 marchewki by potem dodać ją do zupy.
Grzybki pokroić w paseczki i dołożyć do wywaru.
Obrać , umyć i pokroić w kostkę ziemniaki.
Wrzucić do wywaru i gotować 20 minut .
Zupę doprawić .
Podawać posypany natką pietruszki.
*Mięso i resztę warzyw wykorzystać jako farsz do pierogów itp., sztukamięs w sosie, sałatkę czy co tam przyjdzie do głowy.
Odłożyłam tylko mięso , marchew , pietruszkę , seler odrzucając wygotowaną cebulę , por i zioła bo nie miałam akurat dla nich zastosowania , a zamrażarkę mam zapchaną. Mięso planuję zrobić z jarzynką z odłożonych warzyw - jeszcze nie mam planu jak.
jaNina
kołczu
Babciagramolka
Spróbuj zrumienić wszystkie warzywa . Ja kupę lat rumieniłam tylko cebulę i marchew .Potem sama wpadłam na robienie tak ze wszystkimi warzywami bo przecież we wszystkich są naturalne cukry , a w tym rumienieniu chodzi o ich karmelizację. Wywary tak robione są pachnące , rumiane, aż słodkie. Nie potrzeba dużo mięsa na esencjonalny wywar ( można nawet same warzywne wywary tak robić). Czasem mnie pytano czemu tak dużo warzyw daję - ale zapewniam że warto ( warzywa się nie zmarnują bo zawsze coś potem z nich zrobię ).