SUPERPRZEPIS

Krupnik z pęczaku i zarumienionych warzyw

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Krupnik  z pęczaku i zarumienionych warzyw Więcej zdjęć (5)

Na zimowe dni nie ma to jak rozgrzewająca, syta zupka. Lubię krupniki z pęczaku, bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy.

Składniki:

Krupnik z pęczaku i zarumienionych warzyw

 

  • 30 dag chudego paska żeberek (ja biorę zawsze końcówkę bez kostek)
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1/3 średniego pora
  • 2 małe cebule
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 2 kapelusze suszonych grzybków
  • 2 liście laurowy ( małe )
  • 1 ziele angielskie
  • 10 ziaren ziarnistego pieprzu
  • 5 szklanek wody
  • sól do smaku
  • kilka listków lubczyku ( może być suszony)
  • gałązka natki pietruszki ( może być mrożona)
  • kawałek zielonej gałązki selera ( może być mrożony)
  • maggi w płynie
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z pęczaku i zarumienionych warzyw
Umyć mięso i podzielić na 2 kawałki.

Na rozgrzanej , suchej patelni zarumienić warzywa .

Przełożyć do garnka razem z mięsem, dołożyć przyprawy i zioła.

Kaszę wypłukać dokładnie w letniej wodzie ( kilka razy ją zmieniając) i dodać do mięsa z warzywami.

Wlać wodę i 2 łyżki maggi.

Gotować na średnim gazie godzinę ( wywar odparuje w tym czasie o połowę ).

Wyjąć warzywa i mięso* .

Odłożyć 1/2 marchewki by potem dodać ją do zupy.

Grzybki pokroić w paseczki i dołożyć do wywaru.

Obrać , umyć i pokroić w kostkę ziemniaki.

Wrzucić do wywaru i gotować 20 minut .

Zupę doprawić .



Podawać posypany natką pietruszki.



*Mięso i resztę warzyw wykorzystać jako farsz do pierogów itp., sztukamięs w sosie, sałatkę czy co tam przyjdzie do głowy.

Odłożyłam tylko mięso , marchew , pietruszkę , seler odrzucając wygotowaną cebulę , por i zioła bo nie miałam akurat dla nich zastosowania , a zamrażarkę mam zapchaną. Mięso planuję zrobić z jarzynką z odłożonych warzyw - jeszcze nie mam planu jak.
Krupnik  z pęczaku i zarumienionych warzyw
Warzywa obrać-umyć -osuszyć i dobrze zarumienić na suchej patelni
Krupnik  z pęczaku i zarumienionych warzyw
Mięso- zarumienione warzywa-grzybki-zioła-przyprawy zalać wodą i gotować
Krupnik  z pęczaku i zarumienionych warzyw
Po ugotowaniu wyjąć mięso i warzywa -włożyć ziemniaki i gotować 25 minut
Krupnik  z pęczaku i zarumienionych warzyw
Gdy ziemniaki są miękkie doprawić zupę do smaku