edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zabielany krupnik z pęczaku na podrobach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gęsty i sycący, z powodzeniem zastąpi drugie danie

Zabielany krupnik z pęczaku na podrobach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zabielany krupnik z pęczaku na podrobach

 

  • 30 dag serc z kurczaka
  • 30 dag żołądków z kurczaka
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 3/4 szklanki pęczaku
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • nieduży kawałek selera
  • 1 cebula
  • 35 dag ziemniaków
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka masła klarowanego
  • sos sojowy lub maggi
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zabielany krupnik z pęczaku na podrobach
Grzyby dokładnie umyć i zalać ciepłą wodą, aby zmiękły. Serca oczyścić z tłuszczu, przekroić na pół i usunąć resztki skrzepłej krwi. Żołądki oczyścić z pozostałych nieczystości, pokroić na połówki. Podroby dokładnie opłukać, przełożyć do garnka i zalać 2,5 litrami wody. Zagotować, zszumować, dołożyć wymoczone grzyby oraz dokładnie wypłukany na sicie pęczak. Posolić do smaku i gotować na wolnym ogniu. Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dołożyć do zupy w momencie, kiedy podroby będą prawie miękkie (czyli nie mniej niż po godzinie gotowania). Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, zeszklić na klarowanym maśle i dołożyć do zupy. Kiedy ziemniaki są miękkie, zdjąć garnek z palnika. Śmietanę roztrzepać z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać ją do garnka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym lub maggi. Krupnik najlepiej podawać z siekaną natką pietruszki.
Zabielany krupnik z pęczaku na podrobach
Serca oczyścić z tłuszczu, przekroić na pół i usunąć resztki skrzepłej krwi. Żołądki oczyścić z pozostałych nieczystości, pokroić na połówki.
Zabielany krupnik z pęczaku na podrobach
Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę.