andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Krupnik z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny i pożywny krupniczek z dodatkiem pulpecików

Krupnik z pulpecikami

Składniki:

Krupnik z pulpecikami

 

  • Rosół z poprzedniego dnia lub bulion z kostek rosoł-warzywnych
  • 3 marchewki
  • 6-8 ziemniaków
  • 4-5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 40 dag.mielonego mięsa
  • 1cebula
  • natka pietruszki
  • vegeta
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek
  • 2łyzki oleju

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z pulpecikami
Wykorzystujemy rosół z poprzedniego dnia lub gotujemy bulion na kostkach. Marchew obieramy ,myjemy ,kroimy w plasterki, ziemniaki ,obieramy , myjemy ,kroimy w kostkę-wrzucamy do gotujacego sie wywaru. W kolejnym garnku gotujemy kaszę ,lepiej ja osobno ugotować unikniemy wtedy mętnienia zupy i nie będzie nam zbyt mocno gęstniała.Ugotowaną kaszę odcedzamy na sitku i dodajemy do zupy.Zupa się gotuje a my zajmujemy sie przygotowaniem pulpecików .Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, jak sie ładnie zarumieni dodajemy do mielonego mięsa ,mięso doprawiamy do smaku sola lub vegetą, pieprzem,słodką papryką i majerankiem. Miesko formujemy w małe pulpeciki. Na 10minut przed końcem gotowania pulpeciki dodajemy do zupy.Zupkę doprawiamy do smaku-vegetą, pieprzem, papryką , a na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. SMACZNEGO!