Sposób przygotowania:
Krzysia potrawka z dziczyzny
Polędwiczkę dokładnie czyścimy, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Marynatę mieszamy z kilkoma łyżkami oleju, zalewamy mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny. Marchew, cukinię, pieczarki i cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy, pieczarki kroimy w cienkie półtalarki, cebulę w piórka, kiełki odsączamy z zalewy, wszystkie pozostałe warzywa kroimy w cienki długie słupki. Na rozgrzanej patelni smażymy dziczyznę wraz z marynatą około 25 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną marchewkę i cukinię, a gdy warzywa "zwiędną" dorzucamy pieczarki i razem smażymy 3-4 minuty po czym dorzucamy paprykę, cebulę i kiełki. Podlewamy odrobiną wody, dusimy na wolnym ogniu kolejne 3-4 minuty, doprawiamy do smaku przyprawą do kuchni azjatyckiej. Podajemy z ryżem.
dayzi
kasiunia.1981