SUPERPRZEPIS

Krzysia potrawka z dziczyzny

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Krzysia potrawka z dziczyzny Więcej zdjęć (5)

Przepyszny efekt dzisiejszego kuchennego szaleństwa mojego Męża :)

Składniki:

Krzysia potrawka z dziczyzny

 

  • 30 dag polędwicy z dzika
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 średnia żółta papryka
  • 10-15 dag cukinii
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • duża garść kiełków fasoli mung w zalewie
  • 1 łyżka marynaty słodko- kwaśnej
  • przyprawa do kuchni azjatyckiej
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Krzysia potrawka z dziczyzny
Polędwiczkę dokładnie czyścimy, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Marynatę mieszamy z kilkoma łyżkami oleju, zalewamy mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny. Marchew, cukinię, pieczarki i cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy, pieczarki kroimy w cienkie półtalarki, cebulę w piórka, kiełki odsączamy z zalewy, wszystkie pozostałe warzywa kroimy w cienki długie słupki. Na rozgrzanej patelni smażymy dziczyznę wraz z marynatą około 25 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną marchewkę i cukinię, a gdy warzywa "zwiędną" dorzucamy pieczarki i razem smażymy 3-4 minuty po czym dorzucamy paprykę, cebulę i kiełki. Podlewamy odrobiną wody, dusimy na wolnym ogniu kolejne 3-4 minuty, doprawiamy do smaku przyprawą do kuchni azjatyckiej. Podajemy z ryżem.
Krzysia potrawka z dziczyzny
Marynatę mieszamy z kilkoma łyżkami oleju, zalewamy mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny. Marchew, cukinię, pieczarki i cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy, pieczarki kroimy w cienkie półtalarki, cebulę w piórka
Krzysia potrawka z dziczyzny
Na rozgrzanej patelni smażymy dziczyznę wraz z marynatą około 25 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną marchewkę i cukinię
Krzysia potrawka z dziczyzny
Po tym czasie dorzucamy pokrojoną marchewkę i cukinię, a gdy warzywa "zwiędną" dorzucamy pieczarki
Krzysia potrawka z dziczyzny
smażymy 3-4 minuty po czym dorzucamy paprykę, cebulę i kiełki.