Sposób przygotowania:
Księga życia czyli ON i ONA
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, ubijamy aż cukier będzie rozpuszczony a piana lśniąca. Do tak ubitej piany kolejno dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do ubitej masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie całość wymieszać łyżką. Ciasto wlewamy do formy prostokątnej blaszki na dno której kładziemy papier i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 minut. PONCZ I, II: Przygotowujemy poncz konfiturę mieszamy z wodą; do kawy wlewamy rum. KREM: Serek mieszamy łyżką z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixem na sztywno. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem delikatnie mieszając całość łyżką. Biszkopt wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier i wzdłuż krótszego boku dzielimy go na pół. Każdą połówkę kroimy na dwa placki. Z dolnych placków odcinamy 1-2 cm pasek. Nasączamy kawą z rumem jeden dolny placek, górny placek i pasek; pozostałe elementy nasączamy wodą różaną wraz z płatkami róży. Na dużej prostokątnej paterze kładziemy dolny placek nasączony kawą i wykładamy ok. ¼ kremu, od prawej strony w odległość ok. 3 cm kładziemy pasek; zakrywamy go kremem robiąc górkę. Na krem wykładamy górny placek nasączony kawą. Formujemy tak aby otrzymać lewą stronę otwartej księgi. Od środka czyli prawa stronę smarujemy cieniutko kremem aby smaki nam nie przeszły. Teraz dokładamy dolny placek nasączony wodą różaną i wykładamy część kremu posypując pokrojonymi truskawkami. Teraz od lewej strony kładziemy pasek i pokrywamy go kremem z truskawkami, formując górkę. Na krem wykładamy górny placek, formując prawą stronę księgi. Całość pokrywamy kremem (góra stron i boki księgi) i powierzchnie wyrównujemy. Wcześniej przygotowane szablony postaci pani i pana z papieru do pieczenia pokrywamy polewą czekoladową i wraz z papierem przenosimy na tort (papier do góry) na torcie dopiero zdejmujemy delikatnie papier. 2-3 łyżki kremu barwimy syropem różano-malinowym(uważamy aby zbytnio nie rozrzedzić kremu) i dekoratorem wyciskamy serduszko pomiędzy postaciami. Serduszko można ozdobić srebrnymi groszkami. Następnie pozostałym białym kremem robimy na obrzeżu tortu rozetki. Całość odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. SMACZNEGO! Tak zrobiony tort ma dwa różne smaki ON – tirami su, ONA – różano-owocowa. Można całość przygotować o smaku różano-owocowym i ozdobić wg swojej fantazji...
marietta