SUPERPRZEPIS

Kubełek a'la meksikana

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Kubełek  a'la meksikana Więcej zdjęć (4)

Moja wersja udek a"la meksikana ^^

Składniki:

Kubełek a'la meksikana

 

  • 3 udka z kurczaka
  • NA MARYNATĘ:
  • 4 czubate łyżeczki przyprawy meksykańskiej (w proszku)
  • 4 łyżki olej
  • 2 czubate łyżeczki papryka zielona (płatki)
  • sól morska,pieprz kolorowy wg uznania
  • PONADTO:
  • naczynie żaroodporne lub blaszka
  • olej do wysmarowania naczynia/blaszki
  • folia aluminiowa/pokrywka

Sposób przygotowania:

Kubełek a'la meksikana
Z powyższych składników robimy marynatę dla naszych udek( w większej misce). Udka (każde)kroimy na pół w zgięciu. Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,następnie wkładamy do misy z marynatą i taplamy je z kazdej strony-wkładamy do lodówki na minimum 2h. Po tym czasie wyjmujemy.Blaszkę(naczynie żaroodporne)smarujemy olejem i wkładamy do niej mięso polewając resztą marynaty.Rozgrzewamy piekarnik do 180*C (grzanie góra-druga półka od góry) i pieczemy pod przykryciem 1h.Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i zapiekamy z obu stron na złoty/brązowy kolor :) Podajemy z czym kto lubi .......
Kubełek  a'la meksikana
Z powyższych składników robimy marynatę dla naszych udek( w większej misce).
Kubełek  a'la meksikana
Udka (każde)kroimy na pół w zgięciu. Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,następnie wkładamy do misy z marynatą i taplamy je z kazdej strony-wkładamy do lodówki na minimum 2h.
Kubełek  a'la meksikana
Po tym czasie wyjmujemy.Blaszkę(naczynie żarodporne)smarujemy olejem i wkładamy do niej mięso polewając resztą marynaty.Rozgrzewamy piekarnik do 180*C (grzanie góra-druga półka od góry) i pieczemy pod przykryciem 1h.Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i zapiekamy z obu stron na złoty/brązowy kolo