Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1686]

Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ten torcik jest niezwykle pyszny, puszysty i delikatny. Puszyste biszkopty przełożyłam delikatnym kremem z brzoskwiniami. Tort upiekłam z okazji rocznicy ślubu. Zapraszam:)

Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową

Składniki:

Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową

Biszkopt makowy:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki suchego zmielonego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt kokosowy:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
  • 25 dag masła lub margaryny
  • około 5 łyżek cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie

Dodatkowo:

  • 5 dag mlecznej czekolady
  • kilka łyżek wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową
1. Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek i mak, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 23 cm. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Biszkopt kokosowy: białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 23 cm. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.

3. Biszkopt czekoladowy: białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 23 cm. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.

4. W połowie mleka rozpuszczamy budynie, drugą połowę zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do miękkości. Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy. Około 3-4 łyżki masy odkładamy. Brzoskwinie dokładnie osączamy z zalewy, następnie kroimy w kostkę i mieszamy delikatnie z masą.

5. Przestudzone krążki biszkoptowe przekładamy masą. Następnie boki i wierzch tortu smarujemy odłożoną masą.

6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch tortu. Wiórkami kokosowymi obtaczamy boki tortu. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Tagi:

biszkopt tort