madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Tort z masą toffi i brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jasny biszkopt przełożony masą o smaku toffi oraz brzoskwiniami. Tort powstał z tego co znalazłam w szafce :) Podobno wyszedł niezły.

Tort z masą toffi i brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort z masą toffi i brzoskwiniami

 

  • Biszkopt
  • 6 jaj
  • 24 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 14 łyżek mąki pszennej
  • 14 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
  • 100 ml wódki cytrynowej
  • Masa toffi
  • 1 kostka masła
  • 1 puszka krówki
  • 2 żółtka
  • Frużelina brzoskwiniowa
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka ananasowa
  • 1 budyń waniliowy

Sposób przygotowania:

Tort z masą toffi i brzoskwiniami
Biszkopt: Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą tak aby oblepiła ścianki formy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do ubitej piany dodajemy cały czas ubijając po jednym żółtku. Następnie do jajecznej masy dodajemy obie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszane ciasto wlewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około pól godziny. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 4 blaty. Każdy skrapiamy wódką o smaku cytrynowym. Frużelina Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Zalewę brzoskwiniową wlewamy do garnka i dopełniamy wodą, tak aby razem były dwie szklanki. Połowę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretkę ananasową. Pozostałą zimną zalewę mieszamy z proszkiem budyniowym, a następnie z płynną galaretką i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie. Masa Masło ucieramy na puszysty krem , następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce krówki, a na samym końcu po jednym żółtku. Na talerzu układamy pierwszy blat i układamy połowę masy brzoskwiniowej, przykrywamy drugim blatem , smarujemy masą toffi, nakładamy kolejny blat i resztę brzoskwiń. Układamy ostatni blat i wierzch oraz boki smarujemy resztą masy i dowolnie dekorujemy.
Tort z masą toffi i brzoskwiniami
Upieczony biszkopt przekrawamy na cztery blaty
Tort z masą toffi i brzoskwiniami
Do masy budyniowo galaretkowej dodajemy owoce
Tort z masą toffi i brzoskwiniami
Do utartego masła dodajemy krówkę i żółtka
Tort z masą toffi i brzoskwiniami
Na środkowym blacie układamy część masy o smaku toffi

Tagi:

biszkopt tarta