wroneczka

wroneczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Kukułeczka inaczej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jeśli ciasto mają jeść dzieci lepiej zrezygnować z dodatku spirytusu a kawę rozpuszczalną wymienić na Inkę lub zbożową.

Kukułeczka inaczej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kukułeczka inaczej

 

  • dwa duże gotowe biszkopty ( jeden biały i jeden kakaowy),
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • kieliszek spirytusu,
  • 0,7 l śmietany kremówki,
  • pół szklanki cukru pudru
  • dwie łyżeczki żelatyny
  • mały słoiczek dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania:

Kukułeczka inaczej
Ciemny biszkopt przeciąć na pół, jedną połowę wyłożyć na blaszkę i posmarować dżemem. Z białego biszkoptu wyciąć szklanką koła. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z pudrem, pod koniec dodać schłodzoną żelatynę. Kawę rozpuścić w szklance wrzątku, ostudzić, dolać spirytus i łyżeczkę cukru.1/3 część ubitej śmietany wyłożyć na posmarowany dżemem placek,Następnie maczamy w kawie koła wycięte z białego biszkoptu i układamy na śmietanie. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy i polewamy namoczone biszkopty, następnie wykładamy 1/3 część śmietany i przykrywamy ciemnym plackiem. Na wierzch wykładamy resztę śmietany i polewamy roztopioną druga tabliczką czekolady .
Kukułeczka inaczej
Z białego biszkoptu wycinamy szklanką koła
Kukułeczka inaczej
na ciemny biszkopt smarujemy dżem, jedną część śmietany, namoczone wycięte koła i polewamy czekoladą. Przykrywamy śmietaną
Kukułeczka inaczej
Śmietanę przykrywamy druga połową ciemnego biszkoptu , wykładamy resztę śmietany i polewamy czekoladą