SUPERPRZEPIS

Nawiana kukułka

  • 3
  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Nawiana kukułka Więcej zdjęć (5)

To ciasto zrobiłam na podstawie podobnego ciasta,kupionego w cukierni i podobnych przepisów z netu.Kukułka jest nawiana gdyż dodałam troszkę procentów.Wszyscy,którzy kosztowali poprosili o przepis,więc sądzę,że im smakowała.

Składniki:

Nawiana kukułka

 

  • na biszkopt/
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka oleju

 

  • do nasączenia /
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 125 ml gorącej wody
  • 2 łyżki nalewki z czarnej porzeczki (opcjonalnie)

 

  • na masę/
  • 30 dag cukierków Kukułek
  • 1 litr mleka
  • 4 opk. budyniu czekoladowego z cukrem
  • 20 dag miękkiego masła

 

  • do przełożenia ciasta/
  • 330 ml konfitury z czarnej porzeczki

 

  • na wierzch ciasta/
  • 25 dag rodzynek
  • 250 ml nalewki z czarnej porzeczki (ew. wódki,rumu czy innej nalewki)
  • 20 dag czekolady gorzkiej
  • 5 dag masła
  • ew.chrupki w białej i ciemnej czekoladzie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Nawiana kukułka
Ciasto robiłam przez dwa dni,ze względu na to,że najpierw trzeba rodzynki zalać szklanką nalewki z czarnej porzeczki i szczelnie zakręcić,by napiły się przez noc procentów. Pierwszego dnia upiekłam także biszkopt na dużej prostokątnej blasze. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni. Całe jajka wbiłam do miski,wsypałam cukier i mikserem ubiłam na bardzo puszysty kogel-mogel.

Drewnianą łyżką delikatnie wmieszałam mąkę przesianą z proszkiem a pod koniec kakao.Wlałam łyżkę oleju i lekko zamieszałam. Wylałam ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piekłam niecałe 30 minut.Wystudziłam i zostawiłam do następnego dnia,ale można upiec w tym samym dniu,tylko rodzynki zamoczyć z nalewce wcześniej. Drugiego dnia przekroiłam biszkopt wzdłuż na dwa blaty

Do szklanki wsypałam kawę rozpuszczalną i dwie łyżeczki cukru.Zalałam gorącą wodą,wymieszałam i odstawiłam do ostudzenia.Do zimnej dodałam dwie łyżki nalewki i przykryłam. Rodzynki osączyłam na sicie z nadmiaru alkoholu (prawie cały jednak wpiły). W 250 ml mleka rozrobiłam 4 budynie. Do garnka z grubym dnem wlałam 750 ml mleka i włożyłam cukierki kukułki,podgrzewałam je mieszając,by nie przywarły.Gdy się całkowicie rozpuściły wlałam rozrobione budynie i na małym ogniu gotowałam budyń, energicznie mieszając trzepaczką.Gotowy odstawiłam do ostygnięcia pod przykryciem,by nie utworzył się kożuch na powierzchni.

W tym czasie jako pierwszą warstwę ułożyłam jeden blat z ciemnego ciasta.Nasączyłam go połową wystudzonej kawy z nalewką. Wyłożyłam na niego domowej produkcji konfitury z czarnej porzeczki. Gdy budyń wystygł miksowałam go wraz z miękkim masłem,aż masa była gładka i lśniąca. Połowę masy wyłożyłam na cieście z konfiturą.Przykryłam drugim plackiem,który nasączyłam drugą połową kawy. Posmarowałam resztą masy budyniowo-kukułkowej. Na wierzchu rozłożyłam napite rodzynki.

Czekolady połamałam, włożyłam do garnuszka wraz z 5 dag masła i na malutkim ogniu podgrzewałam mieszając,aż się rozpuściły i połączyły z masłem w gładką polewę. Polałam nią warstwę rodzynek.Trzeba to robić szybko,gdyż czekolada dość szybko gęstnieje. Na wierzchu ułożyłam białe i czarne kulki z chrupek w czekoladzie i odstawiłam do lodówki na kilka godzin, A najlepiej odstawić na kolejny dzień. Kroić najlepiej ostrym nożem moczonym w gorącej wodzie,gdyż czekolada na wierzchu może pękać a ciasto pod spodem ugniatać.
Nawiana kukułka
Upieczony i przekrojony biszkopt nasączyć.na dół wyłożyć konfiturę z czarnej porzeczki.
Nawiana kukułka
W mleku rozpuścić kukułki i ugotować na nich budyń.Po przestudzeniu utrzeć go z masłem.
Nawiana kukułka
Placki przekładać masą kukułkową. Na wierzch wyłożyć nasączone alkoholem rodzynki.
Nawiana kukułka
Całość polać roztopioną z masłem czekoladą i udekorować chrupkami w czekoladzie.