Delikatna kukułeczka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kukułeczka to jedno z najlepszych ciast z odrobiną alkoholu i czekolady

Delikatna kukułeczka

Składniki:

Delikatna kukułeczka

 

 

 

  • PONADTO :
  • 4 czekolady mleczne
  • 1 op. okrągłych biszkoptów
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 5 kieliszków wódki

Sposób przygotowania:

Delikatna kukułeczka




Ciasto

Białka ubić z cukrem, dodać rozrobione żółtka na łyżce wody , wymieszać.

Następnie dodać mąkę ziemniaczana, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao,łyżkę oleju, wymieszać na gładkie ciasto.

Przygotować blachę o wymiarze 25- 40 cm. Ciasto przelać do blachy, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 cm, na około 25 minut.

Krem

Ubić śmietanę, dodać śmietan fiksy, cukier puder.

Czekoladę rozpuścić na parze wodnej, wymieszać z wódką, cukrem, zagotować i odstawić do stygnięcia.

Ciasto podzielić na dwie części, na pierwszą wyłożyć 1/2 kremu, następnie biszkopty, polać je czekoladą, znowu krem, biszkopty, czekolada, krem i druhi placek. Całość posypać kakao. Ciasto odstawić do lodówki na trzy dni.