thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Zdrowe przekąski GOOD FOOD

Kukurydziane cheesburgery z portobello

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne, zdrowe cheeseburgery obiadowe-szczerze polecam !!

Kukurydziane cheesburgery z portobello Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kukurydziane cheesburgery z portobello

 

  • 4 extra cienkie wafle kukurydziane Good Food
  • 2 liście sałaty, np rzymskiej
  • 2 plastry sera
  • 2 pieczarki portobello
  • łyżeczka oliwy
  • 100 g świeżo mielonego mięsa (np z łopatki)
  • 2 grube plastry pomidora
  • przyprawy i ząbek czosnku do mięsa
  • ogórek konserwowy
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • mix kiełków

 

  • sos:
  • 2 łyżki majonezu light
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • 1 maly ząbek czosnku

 

  • wykała

 

Sposób przygotowania:

Kukurydziane cheesburgery z portobello
Opłukane pieczarki umieścić w worku do pieczenia z odrobiną oliwy, piec w temp 200 stopni ok 25 minut. W tym czasie na suchej patelni zgrillować burgery (zmielone mięso wymieszać z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i roztartym ząbkiem czosnku). Pieczarki również upiec z obu stron na grillu, z obciążeniem. Wafle posmarować sosem (wymieszany majonez z keczupem i rozdrobnionym czosnkiem). Ułożyć jeden na drugim, następnie po liściu sałaty, plastrze sera, pieczarce, potem mięso, kiełki i plaster pomidora. Na szpikulce nabić ogórka i małe pomidorki, wbić w burgera. Użyłam mixu kiełków energia (lucerna, len, sezam, rokietta, koper włoski, kozieradka, gorczyca)
Kukurydziane cheesburgery z portobello
Etap 1
Kukurydziane cheesburgery z portobello
Etap 2
Kukurydziane cheesburgery z portobello
Etap 3