nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kukurydziane naleśniki.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Troszkę inne niż tradycyjne naleśniki z pysznym brzoskwiniowym farszem pachnące pomarańczą.

Kukurydziane naleśniki. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kukurydziane naleśniki.

 

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka(2% tłuszczu)
  • 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej
  • aromat pomarańczowy
  • 2 łyżki cukru białego
  • dżem brzoskwiniowy

Sposób przygotowania:

Kukurydziane naleśniki.
Ze wszystkich składników za wyjątkiem oleju i dżemu zrobić naleśnikowe ciasto mieszając wszystkie składniki intensywnie za pomocą trzepaczki, by w cieście nie było grudek. Na patelni rozgrzać olej. Wylewać ciasto za pomocą chochelki na rozgrzaną patelnię i rozprowadzać ciasto na całej powierzchni patelni, by formował się naleśnik. Smażyć naleśniki z obu stron na niezbyt dużym płomieniu. Usmażone naleśniki smarować od wewnętrznej strony dżemem brzoskwiniowym i zwijać w rulon (lub jeśli ktoś woli składać w trójkąt, rożek).
Kukurydziane naleśniki.
Ciasto naleśnikowe zrobione za pomocą trzepaczki.
Kukurydziane naleśniki.
Naleśnik podczas smażenia na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.
Kukurydziane naleśniki.
Usmażony naleśnik smarowany brzoskwiniowym dżemem przed zawinięciem.