alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Kukurydziany chłodnik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kukurydziany chłodnik, kukurydziany chłodnik

Kukurydziany chłodnik

Składniki:

Kukurydziany chłodnik

 

  • 6 puszek kukurydzy
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1/4 białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kukurydziany chłodnik
Odsączyć kukurydzę. Obraną cebulę pokroić w kostkę, wsypać na rozgrzane masło, zeszklić, wymieszać z kukurydzą, zalać wodą i winem. Zagotować, a po zmniejszeniu ognia gotować jeszcze 5 minut. Ostudzić. Zmiksować. Wymieszać ze śmietaną. Przyprawić. Schłodzić.