Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1282]

Kukutki z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne danie wigilijne. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!!

Kukutki z makiem

Składniki:

Kukutki z makiem

 

  • 250 g mąki,
  • 3 żółtka,
  • 100 ml wody,
  • 150 g maku mielonego,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki miodu płynnego,
  • 30 g rodzynek,
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich,
  • kilka kropli aromatu migdałowego.

Sposób przygotowania:

Kukutki z makiem
1. Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka oraz wodę. Zagniatam ciasto jak na makaron. Z przygotowanego ciasta formuje 3 cm wałeczki. Kluseczki wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam. 

2. Mak mielony dokładnie mieszam z rozpuszczonym masłem, cukrem, miodem, bakaliami i aromatem. 

3. Do masy makowej dodaję ugotowane kluseczki. Mieszam i wykładam na talerz.