blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Kulebiak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Kulebiak

Składniki:

Kulebiak

 

  • Farsz
  • 40 dag wątroby cielęcej
  • 1 i 3/4 kostki masła (40 dag)
  • 2 cebule
  • 1/2 pęczka natki
  • Pasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 i 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Kulebiak
Przygotować ciasto: drożdze utrzeć z cukrem, zalać połową szklanki ciepłego mleka. Wsypać szklankę wymieszać, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Dwa jajka rozbić, wymieszać z resztą mleka i mąki. połączyć z rozczynem. Ciasto wyrobić, wlać stopione masło, ponownie wyrobić, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować farsz: wątróbkę oczyścić z błon i żyłek. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Wątróbkę podsmażyć z cebulą, przepuścić przez maszynkę. Dwa jajka ugotować na twardo, posiekać. Natkę posiekać, wymieszać z jajkami i wątróbką, doprawić. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek o grubości 1/2 centymetra. Na brzegu ułożyć farsz, zawinąć. Z resztek ciasta uformować cienkie ruloniki i wyciąć gwiazdkę. Ozdobami udekorować kulebiak. Ostatnie jajko rozbełtać, posmarować kulebiak. Piec 25-30 minut w temperaturze 180°C.

 

Tagi:

kulebiak dania