Kuchnia kresowa doskonale przyjęła się w naszym kraju, a to za sprawą słowiańskich smaków, które doskonale czujemy i lubimy. Kulebiak to ukraińska potrawa, znana u nas także jako duży, pieczony pieróg z nadzieniem.
W tradycyjnym wydaniu jest to farsz z mięsa, w nowoczesnym ujęciu bardzo często zastępują go warzywa lub ryby. Obie wersje są bardzo smaczne i tylko zachęcają do głębszego penetrowania kulinarnych ksiąg wschodnich sąsiadów.
W oryginalnej wersji, stosowanej także na Podlasiu, ciasto na kulebiak jest drożdżowe, kruche i pulchne. Można jednak skorzystać z łatwiejszej drogi i przygotować świąteczną potrawę z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Taka postna odmiana kulebiaka z rybą nie tylko pięknie wygląda na wigilijnym stole, ale jest także ciekawą nowinką kulinarną.
Kulebiak z łososiem lub mintajem w asyście warzyw i pachnących przypraw zachwyci nie jednego z naszych gości. Inną odmianą tej świątecznej potrawy będzie kulebiak wegetariański, gdzie za nadzienie będą robić różnorodne warzywa. Farsz z kapustą i grzybami również może zostać zamknięty pod płaszczem ciasta i stanowić nieprzeciętną potrawę podczas wieczerzy bożonarodzeniowej.
Oryginalny kulebiak z mięsem smakuje równie wybornie, co jego postne odmiany. Najlepiej jednak przekonać się o tym samemu testując nasze przepisy. Zapraszamy!
Zdjęcie: E. Żołek
W oryginalnej wersji, stosowanej także na Podlasiu, ciasto na kulebiak jest drożdżowe, kruche i pulchne. Można jednak skorzystać z łatwiejszej drogi i przygotować świąteczną potrawę z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Taka postna odmiana kulebiaka z rybą nie tylko pięknie wygląda na wigilijnym stole, ale jest także ciekawą nowinką kulinarną.
Kulebiak z łososiem lub mintajem w asyście warzyw i pachnących przypraw zachwyci nie jednego z naszych gości. Inną odmianą tej świątecznej potrawy będzie kulebiak wegetariański, gdzie za nadzienie będą robić różnorodne warzywa. Farsz z kapustą i grzybami również może zostać zamknięty pod płaszczem ciasta i stanowić nieprzeciętną potrawę podczas wieczerzy bożonarodzeniowej.
Oryginalny kulebiak z mięsem smakuje równie wybornie, co jego postne odmiany. Najlepiej jednak przekonać się o tym samemu testując nasze przepisy. Zapraszamy!
Zdjęcie: E. Żołek